in

Pişi Tarifi, Pişi Nasıl Yapılır?

Mayalı ve mayasız pişi yani hamur kızartması tarifini paylaşıyoruz. Pişi kısaca hamurun kızgın yağ içerisinde pişirilmesiyle yapılan bir yiyecektir. Hafta sonu kahvaltılarında en çok tüketilen yiyeceklerin başında pişi gelir. Pişi’nin yanında peynir, salça, reçel, zeytin ve çay tüketmek lezzetini çok daha fazla arttırır.

Mayalı Pişi Tarifi

Mayalı Pişi Malzemeleri

  • 1,5 çay bardağı ılık su
  • 1,5 çay bardağı ılık süt
  • 2 tatlı kaşığı toz maya
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

Yapılışı

pisi-tarifi-1

Bir karıştırma kabı içerisine suyu, sütü, şekeri ve mayayı ekleyerek karıştırın. Ardından oluşan karışımı 5-10 dakika kadar dinlendirin. Maya karışım içerisinde etkisini göstermeye başladıktan sonra sıvı yağıda ekleyerek karıştırmaya devam edin. Ardından tuzu ve unu azar azar ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur haline gelene kadar yoğurun. Ardından hamur yoğurduğumuz kabın üzerini streçle kapatarak 30 dakika bekletin. Daha sonra düz bir zemin veya tezgah üzerini unlayarak hamuru merdane ile ortalama 1 santim kalınlığında çok ince olmayacak şekilde açın. Hamuru dilediğiniz büyüklükte kesiniz. (Küçük lokmalar halinde çok daha lezzetli oluyor.) Kesilen hamurları kızgın yağ içerisinde kızartınız. Kızarmış pişileri çıkaracağınız tabağın altına kağıt havlu koyarak yağlarını çekmesini sağlayabilirsiniz.

Mayasız Pişi Tarifi

Mayasız Pişi Malzemeleri

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı kadar yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un (çok az azalabilir ya da artabilir)
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

pisi-tarifi-1

Yumurta, yoğurt ve tuzu bir kaba alarak karıştırın. 1 bardak un ve kabartma tozunuda ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamını elde edinceye kadar azar azar un ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamur istediğiniz kıvama geldikten sonra hamuru 15-30 dakika arasında dinlendirin. Ardından düz bir zemin üzerini unlayarak hamuru merdana yardımıyla çok ince olmayacak kadar ortalama 1 parmak kalınlığında açın. Bıçak veya hamur kesme aletini kullanarak kesiniz. Kesilen hamurları kızgın yağ içerisinde kızartınız. Kızarmış pişileri koyacağınız tabağın altına kağıt havlu koyarak yağlarını çekmesini sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir