Meyyit, Türkçe ’de ölen kişi, ölmüş anlamına gelir. Bunun için başlığımızda belirttiğimiz meyyitin kefenlenmesi nasıl yapılır? Sorusunun Türkçe ’de ölen kişinin kefenlenmesi nasıl yapılır? Olacaktır.
Ölen kişi kadın veya erkek olabilir. Bu durumda bedeninin örtülmesi için kefenlemek farzdır. Kefen ölen kişinin yıkanıp kurulandıktan sonra sarılmış olduğu beyaz bez parçasıdır. Bu bez bir yönü itibariyle bedeni örtme görevini üstlenirken diğer bir anlamda da insanın öldüğü zaman bu dünyadan hiçbir şey götüremeyeceğini ifade eder. İnsan doğduğunda çıplak doğar, öldüğünde de çıklak olarak gider.

Kefen yensiz, yakasız ve dikişsiz olan sade beyaz bir bezdir.
Kefen beyaz pamuk bezden olması gerekir. Faziletli olan da budur. Kefen adi olmayacağı gibi şatafatlı da olmamalıdır. Kefeni sararken koku sürülmesi de adetten gelir. İnsanlar ölüyü kefenlerken gülsuyu dökerek daha güzel bir koku salması sağlanır.
Kefen erkekler için ayrı olurken kadınlar içinde ayrıdır. Ancak buradaki ayrım kefenin rengi vs. değildir. Burada kefenin boyu ve şekli ayrı olandır.

Erkek için kefen şekli;
Erkekler için kefenin şekli üç kaz bezden ibarettir. Lifafe olarak isimlendirilen bu bezin etrafı dikişsiz olur, yensiz ve yakasıdır. Baştan ayağa kadar uzanır. Baş ve ayak taraflarından düğümlenir. Bu bakımdan izardan biraz daha uzun olur. Kamis ise gömlek şeklindedir. Belin üst bölümü için örtülür. Boyun kısımından ayaklara kadar uzanan gömlek yerinde bir bezdir. İzar ise etek şeklindedir. Eteklik yerinde baştan ayağa kadar uzanan bir bezin ismidir.
İlginizi Çekebilir: AFAD Bağış Nasıl Yapılır?
Yukarıda erkekler için kefenin şeklinden bahsettik kadınlar için kefenin şekli ise aşağıdaki gibidir:
Kadın için kefen şekli;
Kadınlar için olan kefen erkeklerde bulunması gerekenden üç örtüye ilave olarak iki örtü daha vardır. Bunlar başörtüsü, göğüsten karna kadar olan göğsü örten bez parçası. Buraya kadar anlatılanlar, sünnet üzere kefenleme için gereken bez parçalarının sayısıdır. (Kefen-i sünnet) Bu sayıda bez parçası bulunamazsa, erkek için izâr ve lifâfe; kadın için bu ikisine ilaveten bir başörtüsü olursa, bu da yeterlidir. (Kefen-i kifâye) Bu kadarı da bulunmazsa gerek erkek, gerek kadın için sadece bir kat bez bulunabilirse, ölü bu tek parça beze sarılır.
İlk olarak lifafe serilir ve üzerine izar serilir. Daha sonrasında ölü kefen gömleği içinde izarın üzerine konur. Erkekler izar önce soluna sonrada sağına getirilerek sarılır. Sonra lifade aynı şekilde sarılır. Eğer açılmasından endişe ediliyorsa bu durumda kuşak ile de bağlanabilir.