in

Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?
Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Bina güçlendirme işlemi, depremde ya da herhangi bir doğal afette zarar görmüş ve dayanıklılığını kaybetmiş olan yapılara uygulanan bir yöntemdir. Özellikle geçtiğimiz günlerde meydana gelen deprem sonrasında daha fazla önem taşıyan bina güçlendirme işlemleri teknolojinin de gelişmesiyle daha profesyonel bir hale dönüştürülmüştür. Yapılan çalışmaların amacı binaya en uygun çözümün sağlanabilmesi ve binanın depreme karşı dayanıklılığının artırılmasıdır.

Türkiye bir deprem ülkesi ve fay hattının geçtiği her yerde deprem olabiliyor. Depremde bazı konular yıkılırken bazıları ise hasar görebiliyor. Bu hasarın önlenmesini sağlamak ve yapının depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi hayati açıdan çok önemli ve kritik bir uygulama.

Peki, bina güçlendirme işlemi ne demek ve nasıl yapılıyor?

Bina güçlendirme işlemi bir binanın yıkılarak yeniden yapılması demek değildir. Bu işlem binanın yeniden inşa edilmesine gerek olmadığı zamanlarda yapılıyor. Bunun için uygulanan çeşitli yöntemler var bu yöntemlerden hangisinin yapılacağına karar verilmesi için de önce inanın projesinin incelenmesi ve bina betonundan bir numune alınması gerekiyor.

Alınan numunelerden sonra binaya yapılacak olan işlemin seçilmesi yapılır. Nedeni ise her yöntemin her bina için uygun olmamasıdır. Yanlış yapılan bir yöntem binayı depreme karşı korumak yerine daha dayanıksız ve riskli hale getirecektir.

Bina güçlendirme çalışması bir binayı yeniden yapmaktan daha az maliyetlidir. Bina mevcut özelliklerini kaybetmeyeceği gibi daha iyi bir hale getirilecektir.

Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?
Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Hangi Binalara Güçlendirme Yapılabilir?

  • Kolonları kısa olan binalar,
  • Güçlü malzemelerden yapılmamış olan binalar,
  • Projesiz olarak yapılan binalar,
  • Düzensiz olan binalar,
  • Projeye uygun olarak yapılmamış olan binalar,
  • Deprem yönetmeliğine uygun olarak malzeme kullanılmayan binalar,
  • Kullanılan malzemelerin kalite dışında miktar bakımından da zayıf olduğu binalar,
  • İnşaat esnasında zeminin dikkate alınmadığı binalar,
  • Market veya farklı çalışmalar amacıyla mevcut hali korunamayarak kolon ve kirişleri eksiltilmiş binalar.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir